Tagok

V. Nagy Tamás

Kopasz

Születési idő: 1977. március 24.
Születési hely: Debrecen

részletek

Grünvald László

Lacek

Születési idő: 1979. január 10.
Születési hely: Ajka

részletek

Szitha Miklós

Miki

Születési idő: 1979. május 24.
Születési hely: Nyíregyháza

részletek

Zombor Levente

Levi

Születési idő: 1978. július 1.
Születési hely: Mátészalka

részletek

Az együttesről

 

Az 1999-ben alakult csapat tagjai diákként találkoztak és barátkoztak össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az ütőegyüttes elnevezés esetükben egy olyan baráti társaságot és profi zenészekből álló csapatot jelöl, akiknek életcéljuk a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása és ezen műfajok “megbékítése” egymással. Koncertjeiken így éppúgy találkozhatunk Bach fúgáinak vagy Muszorgszkij “Egy kiálltás képei”-nek crossover átiratával, mint a Magashegyi Underground dalainak újragondolásával, dzsesszel, népdalokkal, az afrikai törzsi ritmusokkal vagy éppen pörgős balkáni dallamokkal. Igazi crossover együttes, akik valódi XXI. századi muzsikával szórakoztatják a közönséget itthon és külföldön egyaránt. Az ország három különböző részéről származó zenész végül Gödöllőn lelt közös otthonra. A kultúra támogatásáról híres város adott nekik próbatermet és új életet 2007-ben, s a Talamba tagjai a mai napig ide térnek haza. Zenei jelenlétük nem merül ki a koncertezésben: a fellépések mellett kultúrmissziót is folytatnak, hiszen a kezdetektől fogva járják az országot, hogy a gyerekeket megismertessék a zenével, a hangszerekkel. Évente közel 20 000, jellemzően hátrányos helyzetű gyermekhez viszik el a zenét, ezáltal elérve azt, hogy azon települések lakói is részesülhessenek a zene, a közös muzsikálás élményében, akiknek esélye sem lenne eljutni egy koncertre.
Zenei táborukból folyamatosan kerülnek ki lelkes koncertrejárók és a zenét hivatásukká választó fiatalok. A társadalmi szerepvállalás mellett fontosnak tartják az eljövendő nemzedék oktatását is.

Díjak


 • 2002. Debrecen Város Kultúrájáért díj
 • 2003. Belgiumi Nemzetközi Versenyen 3. helyezés
 • 2004. Artisjus-díj - kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenység elismerése
 • 2005. Nemzetközi Luxemburgi Verseny középdöntősei
 • 2010. Gödöllő Kultúrájáért díj
 • 2010. Szentpétervári I. Nemzetközi Crossover Kamarazenei Versenyen különdíj
 • 2015. Gödöllő Városért Díj
 • 2020. V. Manhattani Nemzetközi Zenei Verseny, Ezüst különdíj
 • 2021. Liszt-díj
 • 2021. Bronzba öntött kézlenyomat elhellyezése a gödöllői hírességek falán (Star-Walls, MUZA)
 • 2021. Magyar Zeneművészet kategóriában a Budapesti és Pest megyei Príma Regionális Díj

Talamba?

A TALAMBA egy
délszláv eredetű hangszer

"cserépdob", melyet az üstdob "timpani" ősének tekintenek. A cseréptestre állatbőrt húztak, és azt ütötték speciális ütőkkel. A hangszert párban használták.